Ingezonden brief Theo van Loon

Oude Tonge 18-3-2016

 

Mijn naam is Theo van Loon , ik ben 65 jaar en geboren in Vlaardingen .                                              maar inmiddels woon ik sinds 2003 in Oude Tonge.

Ik ben Harzerkweker sinds 1968 waar ik kleinschalig ben begonnen met 2 mannen en 6 poppen. Dit was bij mijn ouders thuis in een slaapkamer waar ik zelf sliep . Mijn broer welke ook  harzers op zijn slaapkamer had was de aanzet tot de vogels. Gelijk lid geworden bij V.K.V. Zanglust te Vlaardingen, ik dacht dat is iets voor mij ,wat een geweldige hobby.

Maar naar een paar jaar was het al te merken dat er oudere kwekers wegvielen en er kwamen helaas geen nieuwe leden bij. Maar goed toch doorgezet met de kwekers die er nog waren. Helaas, zoals in de gehele vogelwereld, loopt deze mooie hobby/sport snel achteruit. Ook het aantal verenigingen zie je jammerlijk afnemen. Maar we moeten ervoor zorgen, met die handvol leden die er nog zijn, dat de hobby/sport nooit verloren mag gaan!

Inmiddels ben ik iets meer gaan kweken, ik heb nu  16 Broedkooien en dat vind ik meer dan genoeg, het zit hem niet in de kwantiteit maar in de kwaliteit. Dus een goede selectie is van groot belang. Gemiddeld kweek ik tussen de 70 en 90 jongen, afgelopen jaar was het iets minder zo’n  64 stuks , maar de kwaliteit en de uitslagen waren dit jaar geweldig.                  En dan met dezelfde stam vogels , 3 Mooie wedstrijden nummer 1  worden , geweldig.               Een stam van 393 punten met 85 Predicaat punten ( dit maak je nooit meer mee. )

Het is een geweldige hobby/sport waar je het gehele jaar mee bezig kan zijn, hetzij met het samenstellen van de vogels voor de kweek,  de kweek zelf. Begin oktober worden de vogels uitgevangen, opgekooid en gaan in de zangkast binnen samen met de  overjarige mannen en dan na een paar dagen lekker voor de kast zitten en luisteren of je al wat hoort. De poppen vliegen dan lekker buiten in de schuur.

Persoonlijk vind ik dat de mooiste tijd: Dat, je na enkele weken een aantal vogels uitzet en dan maar luisteren of er al wat moois op zit. Hier begint al de 1e selectie van de vogels . Na enkele keren de vogels op tafel te hebben gehad ga je een begin maken van het zetten van de STAMMEN zoals jij denkt dat ze moeten worden. Zelf ben ik voorstander van vogels met een compleet lied d.w.z. inclusief een klingel maar ook met een nette verbonden kloek. Dit geeft variatie in het lied. Veel liefhebbers hebben steeds meer de neiging om het kloekwerk in het lied te mijden en/of te onderdrukken met als gevolg dat er vogels op tafel staan welke een arm liedje brengen en soms meer toeren verliezen dan we werkelijk willen.  Maar een ieder is natuurlijk vrij om te kweken wat hijzelf mooi vindt, echter een gewaarschuwd mens telt voor twee!

In November beginnen de eerste wedstrijden hier en daar in het land en dan moeten de stammen klaar zijn voor de wedstrijd . Allereerst “de Onderlinge Wedstrijd” dat is voor de meeste kwekers de eerste graadmeter, en dan komt voor mij de “Combinatie Wedstrijd te Tilburg”, daarna de “Federatie Wedstrijd te Barendrecht”, en dan natuurlijk het klapstuk van het Jaar de “Landelijke Speciaalclub Harzers( LSH) te Bennekom” en voor wie nog verder wil is er tegenwoordig  “de Bonds Wedstrijd teApeldoorn”.

Maar voor mij is de LSH het hoogtepunt van het seizoen! Deze Wedstrijd vind ik een goed georganiseerde wedstrijd, al zijn er hier en daar zeker verbeter punten aan te brengen.

Ik zal hieronder, gezien vanuit mijn oogpunt als kweker en liefhebber, eens wat verbeterpuntjes proberen aan te geven:

 • Proberen te zorgen dat de kwekers die vanuit het hele land en zelfs uit Duitsland naar het clubgebouw aan de Laarweg te Bennekom komen niet teleur te stellen . En ze  laten genieten van de vogels van de desbetreffende prijswinnaars die dan die dag ten gehore worden gezet in de afluisterkamers. Echter het is al jaar en dag een probleem dat de vogels niet willen zingen, of steeds afbreken ( zeer jammer voor zo’n gezellige dag ).
 • Zoals de temperatuur in de vogelkamer zelf , en de temperatuur in de  afluisterkamers.
 • De opstelling van de vogels in de grote afluisterkamer. Denk aan de opstelling zoals deze nu is en dan alles een kwart slag draaien. Men zit dan verder van de vogels weg en de late liefhebbers kunnen achter aansluiten. De voorbrenger kan gebruik maken van de deur aan de kant waar de vogels staan.

Let wel: Deze opmerkingen zijn positief bedoelt.

Ik hoop dat hier namens diverse kwekers in de toekomst wat aandacht aan kan worden gegeven.

Theo van Loon.

 

BriefTheo

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Ingezonden brief Theo van Loon

 1. ingrid franken zegt:

  hallo theo kan ik misschien een email adres kunnen krijgen

 2. Een goed en mooi verhaal van een echte liefhebber ! Een liefhebber die ook graag een beginnende harzerkweker op weg helpt en enthousiast voor deze hobby weet te houden , zelfs als je geen vogels van Theo’s lijn in huis hebt .
  Theo bedankt voor alle info en we houden contact !

 3. hans zegt:

  leuk verhaal van een gepassioneerd liefhebber, met voor hem karakteristieke zangvogels.
  deze vogels onderscheiden zich door hun complete lied. ga zo door!!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s